AkcijeSigurnost prometaZapočela nastava, a MUP upozorava: djeca sigurnija na cesti, no u vozilima

prije 1 godina1874 min

Počela je nastava, a kad krene nastava, kreće i akcija Poštujte naše znakove koja je prvi put održava 1995. godine. Što kažu brojčani pokazatelji? Uoči početka akcije, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece. Lani se crna brojka zaustavila na deset. Godine 2016. smrtno je stradalo dvoje djece, a 2018. i 2020. po troje.

Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije Poštujte naše znakove.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo petero djece, dok prošle godine u istom razdoblju stradalo njih šestero. Smanjen je broj teško ozlijeđene djece za 3,3 posto, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.

Na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske tijekom školske godine 2021/22. zabilježeno je 58 (lanjske školske godine 53) nesreća u kojima su sudjelovala djeca u dobi od 7 do 14 godina, od kojih je 18 (23) nesreća s ozlijeđenim osobama, a 43 (33) su s materijalnom štetom.
Ozlijeđeno je 18 (23) djece, i to: 3 (6) teško, a 15 (17) je lakše ozlijeđeno. U navedenoj školskoj godini teško je ozlijeđeno dijete, putnik u vozilu te dvoje djece pješaka, dok je lakše ozlijeđeno jedno dijete, vozač bicikla, pet putnika i devet pješaka.
Prethodne školske godine 2020/21. teško je ozlijeđeno po dvoje djece vozača bicikla, putnika i pješaka, a lakše dvoje djece-vozača bicikla, pet putnika i desetero pješaka.