AkcijeIzvještajiPrometU nadzoru teretnjaka i autobusa 82 prekršaja, 11 teretnih vozila isključeno iz prometa

prije 2 mjeseca863 min

Riječ je o redovnoj ROADPOL-ovoj akciji koja se provela u Hrvatskoj, a tako i na području PU primorsko-goranske

Od 11. do 17. listopada na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj, kao i u zemljama EU, provedena je preventivno-represivna akcija nadzora teretnih vozila i autobusa. Riječ je o redovnoj ROADPOL-ovoj akciji koja se provodi u svim zemljama članica (mreža europskih prometnih policija) kada se tijekom godine jednom mjesečno odredi tjedan u kojem će sve članice pojačano postupati po određenim ugrožavajućim čimbenicima. Primjerice, u ovoj akciji – prijevoz opasnih tvari teretnim vozilima, vrijeme odmora i vožnje vozača te ostali prekršaji ili moguća kaznena djela.

U šest dana akcije na području nadležnosti PU primorsko-goranske kontrolirana su 244 teretna vozila i 14 autobusa. U nadzoru autobusa evidentiran je jedan prekršaj i to zbog prekoračenja brzine, a nadzorom teretnih vozila zabilježen je čak 81 prekršaj. Ukupno je utvrđeno 17 prekršaja tehničke neispravnosti teretnih vozila od kojih je 11 vozila zbog teže neispravnosti odmah isključeno iz prometa.
Zabilježeno je deset prekršaja prekoračenja brzine, po dva prekršaja vremena upravljanja vozilom i dokumentacije vozača, ali i dva prekršaja pretovara vozila. Uz navedena, evidentirano je 14 prekršaja tahografa, šest prekršaja dokumentacije vozila, četiri prekršaja nepropisno osiguranog tereta, dva prekršaja dokumentacije tvrtke, kao i 30 ostalih prometnih prekršaja.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.