AkcijeIzvještajiPrometMopedisti i motociklisti prebrzi, ne nose kacigu i voze bez ispita

prije 2 mjeseca793 min

Policija je u rujnu pojačano nadzirala najugroženiju skupinu na cesti

Na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policijski službenici su u rujnu proveli niz aktivnosti u prometu, među kojima je i pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala te osoba koje se na njima prevoze. U tom razdoblju evidentirano je 165 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su počinili vozači mopeda i motocikala, dok je 13 vozača ovih vozila upozoreno zbog prekršaja kao što su: neispravno korištenje zaštitne kacige, nedavanje pokazivača smjera i slično.

Od ukupno 165 prekršaja, 50 se odnosi na vozače mopeda, a 115 na motocikliste. U 24 slučaja evidentirano je nenošenje zaštitne kacige, u 15 slučajeva kod mopedista i 9 kod motociklista. Uz to su bila i 63 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je jedan počinio mopedist i 62 motociklista. Evidentirano je 13 prekršaja vožnje bez položenog ispita i to kod 11 mopedista i dva motociklista te 11 prekršaja isteka prometne dozvole, kod osam vozača mopeda i tri motociklista. Osim toga, u prekršaju nepropisnog pretjecanja i obilaženja zatečeno je 14 vozača motocikala. Također je evidentirano pet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Tijekom rujna je evidentirano i 38 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima su teško ozlijeđena četvorica mopedista i petorica motociklista, a lakše su ozlijeđena dvojica mopedista i desetorica motociklista.