AkcijeAktualnostiIzvještajiPrometU mjesec dana 508 vozača i putnika zatečeno bez pojasa

prije 2 godine6613 min

U posljednjih pet godina, 40 posto smrtno stradalih (757 osoba) nije koristilo pojas

U lipnju je Ravnateljstvo policije organiziralo preventivno-represivna akcija prometne policije usmjerena na (ne)korištenje sigurnosnog pojasa. Naime, gotovo 48 posto poginulih u 2020. godini nije koristilo sigurnosni pojas. Ove i sljedeće godine kani se za (najmanje) po pet posto smanjiti crna statistika vezana uz nekorištenje pojasa.

Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske evidentirano je 508 vozača koji nisu koristili obvezni sigurnosni pojas. Od tog broja, 351 vozač je osobnog vozila i 36 putnika. Kod vozača teretnih vozila, njih 99 je zatečeno u vožnji bez sigurnosnog pojasa, kao i 10 putnika, svi na prednjim sjedalima. Osim njih, na stražnjim sjedalima u osobnim vozilima je zatečeno 11 putnika-odraslih osoba i jedno dijete koja nisu bila propisno vezana sigurnosnim pojasom. Tijekom akcije u lipnju kontrolirano je 2.256 vozača

Inače, u 2020. godini u prometu je stradalo 237 osoba, što je najmanji broj u posljednjih 60 godina. Od tog broja, u osobnim automobilima poginulo je 126 osoba od kojih 60 osoba ili 48 posto nije koristilo sigurnosni pojas. U razdoblju od 2016. do 2020. godine, u osobnim automobilima poginulo je 757 osoba, a njih 306 ili 40 posto nije koristilo sigurnosni pojas.
U prva četiri mjeseca 2021. godine od 31 smrtno stradale osobe u osobnim automobilima, 19 osoba ili 61 posto nije koristilo sigurnosni pojas. Iz ovih pokazatelja evidentno je da veliki broj vozača i putnika u osobnim vozilima koji ne koriste sigurnosni pojas, smrtno stradava u prometnim nesrećama prilikom sudara s drugim vozilima, slijetanjima s kolnika ili naletima na objekte uz kolnik. U dosta prometnih nesreća, dolazi i do ispadanja nevezanih osoba iz vozila i također njihovog smrtnog stradanja.

FOTO Alexandria Gilliott (Unsplash)

Related Posts