AkcijeSigurnost prometaProgram prometne kulture za najmlađe u OŠ Vežica

prije 6 mjeseci2034 min

Županijski savjet za sigurnost prometa surađuje s tvrtkom Jumicar Hrvatska

Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska proveo je u OŠ Vežica interesantan i poučan “Program prometne kulture za najmlađe”. Program je krenuo iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja, u Hrvatskoj kontinuirano od 2013. godine. Kroz obuku je prošlo više od 100 tisuća učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola.
Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci.
Praktičnim radom sa svakim polaznikom pojedinačno, pomoću specifičnih didaktičkih pomagala: prometni poligon, semafori za vozače, semafori za pješake, prometni znakovi, obilježen pješački prijelaz, mali električni automobili… Realna prometna buka, mnogobrojni distraktori na licu mjesta, gdje pomoću svih ovih pomagala nudi se mogućnost djetetu da po prvi put uvidi kako je biti vozač i na temelju stečenog iskustva iz perspektive vozača u budućnosti bude bolji, svjesniji i oprezniji pješak.
Pored učenja o prometu, djeca imaju priliku proći radionice Osnove prve pomoći u organizaciji Crvenog križa i Zaštita od požara za djecu u organizaciji lokalnih JVP-a i DVD-a. Po provedenoj obuci polaznici dobivaju diplomu o uspješno izvršenoj edukaciji.
Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2020.-2030. Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje.
Zbog dobrih rezultata koje postiže preventivno-edukativnu akcija, Županijski savjeta je aktivnost uvrstio u svoj plan i program rada za 2023. godinu te aktivno sudjeluje u njegovoj realizaciji.