AkcijeSigurnost prometaPreventivna akcija Sigurno na dva kotača u Delnicama privukla 46 motociklista

prije 11 mjeseci2333 min

Akcija je podijeljena na teoretski i praktični dio

DELNICE U OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama policijski službenici Policijske postaje Delnice s ispostavom Čabar, u suradnji s moto udrugom “Karavana za život, bikeri na cestama”, autoškolom Practic iz Delnica i Centrom za vozila Hrvatske u sklopu priprema za nadolazeću turističku sezonu održali su preventivnu akciju Sigurno na dva kotača.

U prostorijama škole u teoretskom dijelu Tomislav Friganović iz Centra za vozila Hrvatske zainteresiranim posjetiteljima prezentirao je preinake na ispušnim sustavima motocikala te utjecaj buke u prometu, kao i mjerenje buke na motociklima.

Statistiku stradavanja vozača i putnika na mopedima i motocikala, te zakonsku regulativu vezano za navedenu skupinu sudionika prezentirao je policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu Siniša Jurković, a predavanje instruktora i vlasnika autoškole Practic odnosilo se na oduzimanje prednosti prolaska, kao i prezentaciju vožnje motocikla na mokrim kolnicima i opasnosti koje pritom prijete (Youtube kanal KvaziMoto).

Tijekom teoretskog i praktičnog djela sudjelovalo je ukupno 46 motociklista. Uz navedene sudionike aktivno je sudjelovao policijski službenik PU primorsko-goranske Dejan Linić prezentirajući multiplikatore za trening vožnju.

Praktični dio predavanja održan je na poligonu – parkirališnom prostoru škole, gdje je instruktor Mladen Stjepan Vitković prezentirao pravilno kočenje prednjom, zadnjom i s obje kočnice, izbjegavanje prepreka, kočenje sa velikih brzina, utjecaj alkohola na zaustavni put u praksi, značenje korištenja moto opreme, pravilno upravljanje motociklom (tzv. obrnuto upravljanje).

Kao i prethodnih godina sudjelovali su i policijski službenici Policijske postaje Kočevje iz Slovenije, čime je nastavljena odlična međunarodna suradnja.