AktualnostiSigurnost prometaPreventivna akcija Poštujte naše znakove u osnovnoj školi San Nicolo

prije 2 mjeseca903 min

Tijekom rujna policija posjećuje prvašiće u školama i uči ih ponašanju u prometu

U sklopu preventivne akcije “Poštujte naše znakove” u osnovnoj školi San Nicolo u Rijeci održana su predavanja za dva razreda prvašića. Policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Rijeka, Tajana Karanfilovski, učenike je upoznala osnovnim prometnim pravilima i ponašanjem u prometu. Učenici su kroz razgovor mogli saznati o svim pravilima za pješake, ali i za vozače bicikla i romobila. Naučili su k tome i o regulaciji prometa kad postoji semafor i kad promet samostalno regulira policijski službenik.
Također su dobili sve potrebne informacije kako se pravilno voziti u automobilu, odnosno da dok ne budi visoki 150 centimetara moraju sjediti na zadnjem sjedalu i biti obvezno vezani sigurnosnim pojasem, kao i na prednjim sjedalima vozila.
Za vrijeme predavanja učenici su pokazali zanimanje za ovu tematiku, kao i prethodno već usvojena znanja te kroz aktivnu interakciju odgovarali na postavljena pitanja. Uz to su i komentirali izgled odore policijske službenice i pritom pokazali znatiželju i dječju želju da i oni jednom postanu policajci.

Akcija “Poštujte naše znakove” provodi se početkom školske godine u svim prvim razredima osnovnih škola Hrvatske od 1995. godine, a usmjerena je na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.
Policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka tijekom rujna predavanja održavaju za učenike osnovnih škola u Rijeci te u općinama i gradovima riječkog prstena, dok djelatnici ostalih policijskih postaja posjećuju škole u drugim dijelovima Primorsko-goranske županije.