AktualnostiIzvještajiOsobe s invaliditetom lakše do povlaštene cestarine, registracije automobila i pomorskog prijevoza

prije 4 dana124 min

MMPI i AKD potpisali sporazum koji će olakšati izradu iskaznica za osobe s invaliditetom i zaštićene parkirališne karte

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan je sporazum o partnerstvu između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za provedbu projekta “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”. Sporazum su u ime partnera u projektu potpisali potpredsjednik hrvatske vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

– Potpisivanje ovog sporazuma preduvjet je za provedbu projekta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za koji je predviđeno oko dva milijuna eura. Time će se uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte. Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu…, rekao je ministar Butković.

Uspostavlja se informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom i parkirališnih karti

Hrvatska će ovim projektom biti prva zemlja koja će uvesti EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, a paralelno s donošenjem regulative na razini EU.

– Ovim su projektom MMPI i AKD otišli i korak dalje te će transformirati proces dodjele prava jedinstvenim IT sustavom. Navedeni sustav bit će povezan sa svim potrebnim registrima unutar državne infrastrukture. Također dio ovog projekta su i EU te nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom i Parkirališna karta za osobe s invaliditetom koje će biti dodijeljene unutar ovog projekta osobama koje na iste ostvaruju pravo, izjavio je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Provedbom projekta značajno će se olakšati ostvarivanje prava osoba s invaliditetom iz područja mobilnosti i istovremeno će se povećati dostupnost interoperabilnih digitalnih javnih usluga najosjetljivijim skupinama.

– Nakon uspješno provedene kampanje Split parkinga “Želiš li se mijenjati za mjesto?” kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte za osobe s invaliditetom, došli smo do ključne točke u izradi nove parkirališne karte potpisom ovoga sporazuma i donošenjem novog pravilnika. Zahvalni smo ministru Butkoviću što je prepoznao važnost ove teme za sve osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, rekla je predstavnica inicijative udruga osoba s invaliditetom Jugana Sinovčić.