AktualnostiPromet„Martinje“ – pojačani nadzor vozača

prije 8 mjeseci1536 min

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Blagdan sv. Martina zaštitnika vinara i vinograda, osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje, no ni područje naše županije ne zaostaje za proslavom.  Na žalost, proslave donose i povećani broja sudionika prometu koji su konzumirali alkoholna pića.  Zbog toga će policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko- goranske, kao i u ostatku zemlje, provoditi pojačane kontrole kako bi spriječili i sankcionirali vožnju pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Pojačani nadzor do kraja godine

Statistički podaci, iz godine u godinu, pokazuju kako se upravo u studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima. Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U deset mjeseci na području Policijske uprave primorsko – goranske evidentirana su 1452 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano njih 1730.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 328 osoba pod utjecajem alkohola, a prošle godine 343 osobe.

Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetujemo da ne sjedaju za volan i da si unaprijed osiguraju prijevoz. Nema opravdanja za vožnju pod utjecajem alkohola kojom ne ugrožavate samo sebe već i se ostale sudionike u prometu. Čuvajte svoje živote i živote vaših najdražih!