AktualnostiSigurnost prometaKako voziti malu djecu u automobilu zimi?

prije 2 godine4228 min

Osnovno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti odjevena u zimskoj jakni dok sjede u autosjedalicama za vrijeme vožnje

Tomislav ŠEPIĆ

Vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima, tzv. pasivne sigurnosti, su sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima, pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Isto tako, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim ili stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Što kaže zakon?

U 29. poglavlju Zakona o sigurnosti prometa na cestama od članka 158. do članka 173. opisuje se prijevoz osoba vozilima. Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjim sjedalima bez obzira na starost, dok se djeca visoka od 135 cm do 150 cm mogu prevoziti na stražnjem sjedalu bez sigurnosne sjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Djeca do 135 cm visine u svakom se slučaju moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Kakvo je stanje u praksi?

Istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača i suvozača iznosi oko 61 posto. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući, te govore da svega 14 posto osoba koristi sigurnosni pojasa kada se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima.

Prijevoz djece u zimskim vremenima

Zima je svakako jedno od najzahtjevnijih razdoblja u godini, o važnosti pripreme vozila za zimu svi govore; zimske gume, tekućine u vozilima, metlice brisača, servis vozila – sve je to nužno obaviti kako bi vožnja bila ugodna i sigurna, no što je s prijevozom djece u zimskom periodu? Kako ispravno voziti dijete u autosjedalici zimi?

Osnovno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti odjevena u zimskoj jakni dok sjede u autosjedalicama za vrijeme vožnje. U tom slučaju pojas nikad neće biti dovoljno dobro zategnuti, a time je sigurnost djeteta narušena i neće pružiti dovoljnu zaštitu u slučaju prometne nesreće. Nadalje, uslijed vožnje tijelo se giba i glomazne zimske jakne lako mogu dovesti do iskliznuća i izlijetanja djeteta iz sjedalice.

Ugrijte vozilo prije i skinite jaknu

Kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost, prije vožnje ugrijte vozilo i skinite djetetu jaknu prije vezivanja u autosjedalici. Na taj način dijete ćete pravilno posjesti i vezati u sjedalici, a vožnja djetetu kudikamo je ugodnija. Jedan od načina je da ukoliko posjedujete autosjedalice s odvojenom sjedalicom i odvojenom bazom da sjedalicu odnesete u kuću i već zagrijanu postavite u vozilo. Tako će djetetu biti ugodno dok se vozilo ne zagrije. Ukoliko nemamo tu mogućnost, u vozilu uvijek imajte jednu dodatnu deku kojom možete pokriti dijete nakon što ga ispravno postavite u sjedalici, a dok se vozilo ne zagrije na željenu temperaturu.

Posljedice

Nažalost, nismo ni svjesni posljedica sudara ukoliko dijete nije vezano ili ne sjedi na ispravan način u autosjedalici. U slučaju prometne nesreće na sve objekte koji se nalaze u vozilu pri brzini od samo 25 km/h djeluje sila 20 puta jača od težine objekta. To bi značilo da dijete teško pet kilograma koje držite u naručju postaje teško 100 kilograma te je jasno da ga je nemoguće zadržati u rukama.

Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar vozila silinom kao da pada s petog kata. Za kraj, imajte na umu, bez obzira u kojem vremenskom periodu prevozite dijete ono uvijek i bez iznimke mora biti prevoženo na siguran način, u sjedalici odgovarajućoj za dob djeteta, uzglavlje prilagođeno djetetovoj visini a pojasevi ispravno postavljeni i zategnuti.

Želimo vam sigurnost u cestovnom prometu!