AkcijeSigurnost prometaPrvi koraci u prometu zakoračili u 26 godinu

prije 3 tjedna958 min

Kroz akciju u školskoj godini prođe oko dvije i pol tisuće prvašića

Preventivna akcija Prvi koraci u prometu zakoračila je u još jednu školsku godinu. Akcija namijenjena učenicima prvih razreda osnovnih škola provodi se širom Primorsko-goranske županije još od 1998. godine. Kroz školsku godine u akciji sudjeluje dvije i pol tisuće djece. Akcija je otvorena u Domu mladih u Rijeci, gdje se odvija akcija koju realiziraju djelatnici Doma mladih u suradnji s prometnom policijom PU primorsko-goranske, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama, Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke te Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije. Program se izvodi u formi jednodnevne nastave. Učenici se educiraju o prometu, prelaženju kolnika preko pješačkog prijelaza kada nema semafora, sa semaforom, kada promet regulira prometni policajac te vježbaju vožnju i kretanje biciklom u prometu. Cilj programa je usvojiti osnovna znanja o prometu, naučiti sigurno kretanje učenika od kuće do škole te razvijati kod učenika prometnu kulturu od najmanjeg uzrasta. Prvog dana program preventivne akcije tradicionalno prolaze učenici prvog razreda OŠ Brajda. U upijanju novih znanja prvašićima su pomogli pripadnici školskih prometnih jedinica osnovnih škola Zvonka Cara u Crikvenici i Gornja Vežica koje čine učenici petih i šestih razreda.

Dobre navike

Svečanosti otvaranja nazočili su zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama dr. Hrvoje Baričević, ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin, mentor Doma mladih i jedan od inicijatora akcije Prvi koraci u prometu Josip Šarlija, policijska službenica PU primorsko-goranske Manja Kosanović, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Izabela Linčić Mužić, savjetnica za mlade Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Lucija Kero i ravnateljica OŠ Brajda Ana Kurilić.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić je istaknula da Primorsko-goranska županija prati rad Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama od osnutka Savjeta, a to je 26 godina. Sve dobre navike koje se steknu u najmlađoj dobi prate sve nas kroz cijeli život, a tako je i u prometu, naglasila je zamjenica župana te dodala da je Primorsko-goranska županija posvećena radu s mladima.

Predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama dr. Hrvoje Baričević je podsjetio da je Savjet prvo i najstarije takvo tijelo u Hrvatskoj, primjer kako raditi na preventivi. Akcija Prvi koraci u prometu jedna je od najvažnijih i najsimpatičnijih aktivnosti Savjeta, istaknuo je dr. Baričević zahvaljujući na dugogodišnjoj potpori ravnatelju Doma mladih Gračaninu, profesoru Šarlija, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci i PU primorsko-goranskoj.

Ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin je naglasio podatak da dvije i pol tisuće djece prođe kroz akciju u jednoj školskoj godini te činjenicu da su djeca u Primorsko-goranskoj županiji manje izložena nesrećama u odnosu na djecu u drugim hrvatskim županijama.

Veteran akcije upozorio roditelje

Jedan od domaćina i veteran prometno-preventivne akcije Josip Šarlija je u akciji od početka. Šarlija je naglasio da je preventiva izuzetno bitna, posebno kod djece te uputio zahvalu na dugogodišnjoj suradnji Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i PU primorsko-goranskoj. Šarlija je podsjetio da PU primorsko-goranska svako jutro pošalje prometnog policajca na prilazu školama, što nije svugdje slučaj. Moramo raditi s djecom na preventivi, poručio je Šarlija i upozorio da djeca u 60 posto slučajeva stradavaju kao putnici. To nam govori da su za stradavanja djece krivi roditelji, a ne djeca.

Savjetnica za mlade Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Lucija Kero naglasila je da je bitno da djeca na prometnicama prezentiraju sve ono što su naučili tijekom akcije Prvi koraci u prometu. S druge strane,
bitno je osvijestiti vozače da moraju biti pažljivi u prometu, ponajviše zbog najmlađih sudionika u prometu.

Policijska službenica Manja Kosanović je istaknula da je policija otvorena za prijedloge i suradnje po pitanju poboljšanja sigurnosti prometa i zaštite djece u prometu. Trebamo učiti djecu da se ne treba plašiti policiju, već da je policija tu da rješava probleme, zaključila je policijska službenica PU primorsko-goranske.

Ravnateljica Osnovne škole Brajda Ana Kurilić je podsjetila da učenici OŠ Brajda niz godina otvaraju akciju Sigurno u prometu. Dom mladih je nazvala najboljim susjedom i konstatirala da ne postoji projekt u kojem je sudjelovala da toliko traje.