AktualnostiVIDEO Akcija Motociklom u život: uživajte na dva kotača, ali budite oprezni

prije 3 godine6457 min

Održano je 16. izdanje preventivno-edukativne akcije u organizaciji Županijskog savjeta za sigurnost prometa

Na Automotodromu Grobnik održano je 16. izdanje preventivno-edukativne akcije Motociklom u život. Akcija Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ pokrenuta je 2005. godine, nakon što se crna statistika nadvila nad motocikliste. Godinu prije pokretanja akcije na prometnicama Primorsko-goranske županije od 48 poginulih bilo je 15 motociklista. Ove godine akciji je moglo sudjelovati 15 motociklista, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Reflektirajući prsluci

Akcija se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Predsjednik Županijskog savjeta i načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Primorsko-goranske županije Boris Skeledžić polaznicima akcije je ponudio pregled u statistiku stradavanja motociklista i mopedista. Dugogodišnji voditelj Ispitnog centra HAK-a Livio Hubička prošao je s polaznicima prometna pravila koja se kroz godine znaju zaboraviti. Neurokirurg iz KBC Rijeka Darko Ledić upozorio je motocikliste na posljedice stradavanja. Akciju je organizirao tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac, a dio akcije od početka je i prof. dr. Hrvoje Baričević.
Predsjednik Županijskog savjeta Skeledžić je podsjetio da postotak motociklista i mopedista u ukupnom broju stradalih ne opada. Lani je 21 osoba izgubila život na prometnicama Primorsko-goranske županije, među njima je sedmero motociklista. Šestero motociklista i jedna putnica. U proteklih pet godina motociklisti su sudjelovali u 9 posto prometnih nesreća, a udjelu poginulih motociklisti su prisutni s 22 posto. U pet godina zabilježene su 433 prometne nesreće u kojima su sudjelovali mopedisti te 937 nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti. Situacija ne ide nabolje niti ove godine. Od 12 poginulih, petero je motociklista. Inače, na području Primorsko-goranske županije registrirano je 14 tisuća motocikala i oko pet i pol tisuća mopedista. Svakako je poruka: vozite oprezno i koristite zaštitnu opremu. I još jedna preporuka: nosite reflektirajuće prsluke, budite vidljivi.

Statistika upozorava

Akcija je pokrenuta nakon crne 2004. godine, kada je na prometnicama Primorsko-goranske županije poginulo 48 ljudi. Među njima i 15 motociklista i mopedista, što je udio u crnoj statistici od 31 posto. Otkako je pokrenuta akcija najgora godine za vozača na dva kotača je bila 2007., kada je život izgubilo čak 19 motociklista i mopedista. Po lošem ćemo pamtiti i 2008. godinu (16 poginulih), 2010. godinu (13 poginulih) te 2009. i 2012. godinu (po 11 poginulih).
U posljednjih pet godina znatno je pao broj smrtno stradalih motociklista i mopedista. Godine 2016. život su izgubila dvojica motociklista i mopedista, godinu kasnije četvorica. Prije tri godine poginulo je šestero ljubitelja vožnje na dva kotača. Preklani dvoje, lani šestero. Dakle, u proteklih pet godina život je izgubilo 20 motociklista i mopedista, što je gotovo jednako 2007. godini, kada je izgubljeno 19 života na dva kotača.
U 17 godina, otkako je akcije, život je izgubilo 152 motociklista i mopedista, što je 30 posto svih života izgubljenih u prometu na području PU primorsko-goranske.

Instruktor Krešimir Erdec
Teoretski dio akcije koja se održava od 2005. godine
Baričević, Skeledžić, Hubička i Lisac
Dr. Ledić objasnio je motociklistima da treba uživati odgovorno
Dugogodišnji voditelj ispitnog centra HAK-a Hubička
Predsjednik Savjeta Skeledžić