AktualnostiIzvještajiPrometŽivotinje na cesti-oprez vozači!

prije 2 godine6643 min
https://zmigavac.hr/wp-content/uploads/2022/02/žmigavac-naslovnice.png

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske tijekom ovog tjedna, od 04. do 10. veljače, zabilježeno je osam sudara sa životinjama na cesti.

Na području Cresa, Kastva, Krka, Viškova i Vrbovskog vozači osobnih i teretnih vozila sudarili su se sa srnećom divljači koja je prelazila kolnik, a u dva događaja na području Krka su vozači osobnog vozila naletjeli i na konja te ovcu na cesti.

U sudaru s konjem su sudjelovala tri osobna vozila kojima je upravljalo troje hrvatskih državljana. Po završetku kriminalističkog istraživanja, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, krčka policija je zbog počinjenog prekršaja novčano sankcionirala 60-godišnjeg vlasnika spomenutog konja jer se životinja kretala prometnicom bez nadzora, dok se vlasnik ovce još uvijek utvrđuje.

U svim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a ukupna materijalna šteta cijeni se na oko 52.500 kuna. Uginule životinje su zbrinuli lovnici nadležnih lovačkih društava.

Upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima te da obrate pozornost izvan naselja na neočekivanu pojavu životinja. Napominjemo k tome da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara prekršajno, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se utvrdi da je do naleta na divljač došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja.

Želite li znati više o naletu na divljač u prometu? Pročitajte Nalet na divljač u prometu – problematika naknade štete u praksi .

Izvor: https://primorsko-goranska-policija.gov.hr/