AktualnostiPrometPrometna infrastrukturaSigurnost prometaVožnja cestom zatvorenom zbog bure 500 kuna

prije 7 mjeseci1932 min

Kršenje zabrane uskoro bi mogle nadzirati kamere

Dva dana bure posvjedočila su da se mnogi vozači ne drže prometnih propisa. Cesta zatvorena za promet, a na njoj vozila. Cesta zatvorena za dostavna vozila i autobuse, a na njoj dostavna vozila i autobusi. Kazna za ignoriranje znakova zabrane vožnje prometnicom djelomično ili potpuno zatvorenom zbog bure iznosi 500 kuna. Dvostruko je manja od kazne zbog nepridržavanja propisa za zimskih uvjeta na cestama.
U protekla dva dana bilo je slučajeva kršenja zabrane na Jadranskoj magistrali i na Krčkom mostu. Efikasna je jedino policija, no ne može policija biti nazočna na svakom punktu 24 sata. Upozorenja ostalih službi, spuštene rampe i znakove upozorenja vozači često ignoriraju. U pomoć bi u perspektivi mogla priskočiti tehnologija. Kamere bi bilježile nesavjesne vozače, a kazne bi stizale na adresu.
Na žalost, zbog nepridržavanja propisa događaju se i tragične nesreće. Posljednja se dogodila u ponedjeljak, kada je 36-godišnji vozač kamiona s prikolicom ignorirao zabranu na Jadranskoj magistrali i u naletu orkanske bure izgubio život u provaliji iznad Prizne.