AktualnostiPrometPrometna infrastrukturaSlovenija uvodi e-vinjete

prije 3 godine7673 min

S prvim danom prosinca kreće prva faza, a do početka veljače sustav će potpuno profunkcionirati

Od 1. prosinca na slovenskim cestama kreće prva faza uvođenja sustava elektroničkih vinjeta za autoceste. Do 1. veljače 2022. e-vinjete postupno će zamijeniti lijepljene vinjete. Godišnje vinjete za vozila do 3,5 tona (osobne automobile) te godišnje i polugodišnje vinjete za motocikle bit će u prodaji već za dva tjedna.

Slovenski državni operator autocesta Dars pokrenuo je web stranicu evinjeta.dars.si, na kojoj se nalaze sve potrebne informacije i gdje se može kupiti i vinjeta. Vinjete će se moći kupiti na benzinskim postajama te prodajnim mjestima Darsa i drugih prodavača. E-vinjeta bit će povezana s registracijskim pločicama vozila.
Godišnja vinjeta više neće vrijedi kalendarsku godinu već od datuma kupovine. Ako korisnik tijekom trajanja vinjete proda ili odjavi vozilo, moći će je prenijeti na drugo vozilo u njegovom vlasništvu ili zatražiti povrat. No, ako novom vlasniku vozila ostavite tablice, njemu ostaje i vinjeta.

Godišnja vinjeta za osobne automobile do 3,5 tona stoji 110 eura, mjesečna 30, a tjedna 15 eura. Godišnja vinjeta za motocikle košta 55 eura, polugodišnja 30, a tjedna 7,5 eura dok kamperi i motorna vozila visine iznad 1,3 metra za godišnju vinjetu plaćaju 220 eura, mjesečnu 60, a tjednu 30 eura.
Korištenje e-vinjeta nadzirat će kamere postavljene na kontrolnim točkama i u vozilima za naplatu cestarine. Kazna za vožnju bez vinjete iznosi 300 eura.