AkcijeIzvještajiPrometSigurnost prometaROADPOOL-ovi Dani sigurnosti u prometu: kontrolirano tisuću vozača

prije 3 godine5853 min

Desetak posto vozača nije koristilo pojas, a pet posto je koristilo mobitel

Protekli tjedan u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL provedena je kampanja Dani sigurnosti u prometu. Kampanja je provedena paralelno s jubilarnim 20. Europskim tjednom mobilnosti i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju (nadzor uporabe sigurnosnog pojasa u vožnji, mobitela i drugih uređaja).

Tijekom operativne akcije na distrakciju na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirano je 1.134 vozača na 183 lokacije. Od ukupnog broja kontroliranih vozača kod 91 vozača evidentiran je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, zatim 53 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, kao i šest prekršaja uporabe ostalih uređaja.
Osim spomenutih, evidentirana su i 23 vozača kod kojih je pronađena droga te su prekršajno sankcionirani u skladu sa Zakonom o suzbijanju zlouporabe droge. U akciji je također otkriven i 21 vozač za kojima su bile raspisane potrage, ali i šest vozača koji su kazneno prijavljeni radi počinjenja kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.

Već tradicionalna kampanja, odnosno projekt Dani sigurnosti u prometu, provodi se u svim zemljama EU raznim preventivno-represivnim aktivnostima, s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih osoba u prometu. U sklopu Kampanje, 21. rujna obilježen je i Dan bez poginulih u prometu. Taj dan su, kako u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske, tako i na području PU primorsko-goranske održane pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije u cilju suzbijanja najtežih prometnih prekršaja i uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

U vrijeme održavanja kampanje na prometnicama u nadležnosti PU primorsko-goranske nije bilo smrtno stradale osobe, a dogodilo se 107 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško, dok je pet osoba lakše ozlijeđeno.