AktualnostiMultimedijaPrometSigurnost prometaRedizajn predstave stare 20 godina: HAK-ove prometne pustolovine u novom ruhu

prije 3 godine7387 min

Izradila se nova scenografija, po uzoru na postojeću. Osim izrade nove scenografije, napravljeni su novi glazbeni aranžmani i nove snimke pjesama

Tomislav ŠEPIĆ

Sigurno i nerizično ponašanje u prometu jedan je od ciljeva koje godinama zastupa i promovira Autoklub Rijeka kroz svoje projekte prometne preventive. Nastoji se da se prometna edukacija provodi kontinuirano od najranije životne dobi i potakne kod najmlađih sudionika u prometu izbor nerizičnih ponašanja, što u konačnici ima za cilj smanjiti broj prometnih nesreća. Upravo je jedan od takvih projekata i kazališna predstava Hakove prometne pustolovine, nastala sada već davne 2000. godine, s ciljem edukacije djece završnih skupina vrtićke dobi i učenika prvih razreda osnovnih škola o pravilnom i odgovornom ponašanju u cestovnom prometu.
Predstava je rezultat timskog rada. Režiju potpisuje Serđo Dlačić, priču je napisao poznati hrvatski pisac za djecu Mladen Kušec, a uglazbio riječki glazbenik Olja Dešić. Edukativna kvaliteta Hakovih prometnih pustolovina prepoznata je i od strane Ministarstva unutarnjih poslova koje je 2002. godine uvrstilo predstavu u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Kroz glazbu i igru, na zabavan način, likovi u predstavi upozoravaju djecu na opasnosti koje ih vrebaju u prometu, ali i na pravilno i poželjno ponašanje u prometu, jer djeca kroz zabavne sadržaje lakše usvajaju znanja.

Prva predstava izvedena 2000. godine

Dio je to prometno preventivnog programa Autokluba Rijeka, koji se u kontinuitetu provodi dvadeset godina, a sve s ciljem razvijanja prometne edukacije i prometne kulture učenika prvih razreda osnovnih škola, odnosno onih kojih polaskom u školu prvi puta samostalno sudjeluju u prometu kao pješaci. Nedvojbeno je da najmlađi najlakše uče kroz igru i zabavu, pa smo i sigurnost u prometu kao temu od životne važnosti, približili na njima najprihvatljiviji način. Predstava se kontinuirano prikazuje dvadeset godina, što predstavu čini jednom od najdugovječnijih kazališnih predstava u Republici Hrvatskoj uopće. Predstava je igrana u Opatiji, Ravnoj Gori, Delnicama i Vrbovskom. Također se svih ovih godina u kontinuitetu prikazuje u Rijeci, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku za učenike osnovnih škola Rijeke, Opatije, Lovrana, Kastva, Matulja, Viškova, Klane, Čavli, Jelenja – Dražica, Hreljina, Bakra, Kostrene i Kraljevice. Samo na području Primorsko-goranske županije predstavu je pogledalo više od 30 tisuća djece. Gladajući s današnjeg aspekta, prva generacija učenika koja je imala priliku pogledati ovu predstavu 2000. godine danas su odrasli ljudi, čija će djeca sutra gledati istu predstavu. Slobodno se može reći da su Hakove prometne pustolovine postale dio nastave učenika prvih razreda osnovnih škola Primorsko goranske županije, na što je Autoklub Rijeka izrazito ponosan.
Nakon godina i godina prikazivanja, odlučilo se predstavu obnoviti. Izradila se nova scenografija, po uzoru na postojeću. Osim izrade nove scenografije, napravljeni su novi glazbeni aranžmani i nove snimke pjesama. U cilju da predstava bude pristupačna svima, ista je ekranizirana, studijski snimljena sa željom i nastojanjem Autokluba Rijeka da predstava bude dostupna svim vrtićima i školama u Republici Hrvatskoj, s tendencijom podizanja prometne kulture.
Autoklub Rijeka želi zahvaliti na pomoći pri realizaciji predstave HKD-u na Sušaku na gostoprimstvu svih ovih godina, Autotroleju na organizaciji prijevoza učenika, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, Odjelu za sigurnost cestovnog prometa, Dječjem vrtiću Rijeka na razumijevanju i potpori. Najviše hvala djeci i njihovim učiteljicama, što sa osmijehom i zadovoljstvom primaju predstavu.

Glumice odgojiteljice iz vrtića
Zanimljivost predstave je da u predstavi glume amaterke, odgojiteljice iz riječkih dječjih vrtića, od kojih su se neke kroz godine i mijenjale, a današnju aktualnu postavu čine Pjerina Maričić, Mirta Gržić, Vidica Kontić, Morana Scotti Andrić, Marina Bjelobaba, Maša Basara te djevojčica Lana Negovetić, sestra poznatije Mie.