AkcijePrometSigurnost prometaPojačane policijske kontrole za Martinje

prije 2 godine4364 min

Ove godine udio vozača u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola povećan je za više od 9 posto

Od proteklog vikenda te tijekom ovog tjedna, kao i predstojećeg vikenda prometna policija na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzire promet na cestama. Naime, u ovom tjednu, 11. studenoga tradicionalni je običaj krštenja mošta Martinje, radi čega se i na našim prometnicama može očekivati veći broj vozača koji će upravljati vozilima pod utjecajem alkohola.

U deset mjeseci ove godine na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske ukupan broj prometnih nesreća povećan je za gotovo 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a udio vozača u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola povećan je za više od 9 posto. Stoga će policija pojačano postupati u cilju sprečavanja i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola te prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. U provedbu ovih mjera bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika i tehnike, a mjere će se poduzimati posebice na mjestima na kojima je zabilježeno najviše prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Osim prema vozačima zatečenim pod utjecajem alkohola policija će poduzimati mjere i prema svim drugim sudionicima u prometu zatečenim u činjenju prometnih prekršaja, naročito onima koji grubo krše prometne propise čineći prekršaje koji dovode do najtežih posljedica (prekoračenje brzine, nepropisno korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje sigurnosnog pojasa).

U cilju prevencije prometnih nesreća, stradavanja ili ozljeđivanja sudionika u prometu te nastanka materijalne štete, vozačima koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

  • ostavite vozilo propisno parkirano i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taksi prijevoza
  • ukoliko ste u društvu dogovorite se tko će ostati trijezan i voziti
  • zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze ili ostanite prespavati
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li pili ili ne
    najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedajte za upravljač vozila