AktualnostiPrometSigurnost prometaNeodgovorni vozači najčešći uzrok zastoja za zimskih uvjeta na cestama

prije 2 godine5413 min

Održan radni sastanak policije i cestara uoči zimske sezone

Zimske službe na području Primorsko-goranske županije u potpunosti su tehnički i kadrovski pripremljene za predstojeću zimsku sezonu 2021/22., moglo se čuti na današnjem radnom sastanku u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u
Rijeci. Sastanak je organiziran na inicijativu djelatnika Sektora policije, odnosno Službe za sigurnost cestovnog prometa, a u cilju pripreme i dogovora sa svim dionicima za provedbu što kvalitetnije zimske službe u sezoni 2021/22.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Sektora policije-načelnik Goran Gašpert, voditelj Boris Skeledžić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa, načelnik Postaje prometne policije Rijeka Ivica Filipović, pomoćnici načelnika policijskih postaja Delnice, Opatija i Vrbovsko te predstavnici tvrtke Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Rijeke, Županijske uprave za ceste PGŽ-a i Ceste Rijeka.

U razgovoru su djelatnici navedenih cestarskih tvrtki pohvalili izvrsnu komunikaciju s policijskim službenicima i drugim dionicima te apsolutnu kooperativnost, kao i brzinu izlaska na teren u svim prometnim događajima tijekom proteklih sezona. Vjeruju da će se isto nastaviti i u predstojećoj sezoni jer je kvalitetna komunikacija i brzina provedbe na terenu upravo u prvih sat vremena od stupanja na snagu zimskih uvjeta, odnosno u toku tzv. zlatnog sata, ključni čimbenik za osiguranje protočnosti prometa.
Svi sudionici sastanka su zaključili kako su unatoč elementarnim nepogodama, upravo neodgovorni vozači koji ne poštuju propise razlog stvaranja zastoja u prometu ili izazivanja prometnih nesreća tijekom zimskih uvjeta na cesti, dok sve nadležne službe profesionalno i predano djeluju kako bi takve zastoje što brže otklonili.

Prošle sezone policija je poduzela ukupno 156 mjera protiv takvih vozača, stoga će i ove godine pojačati nadzor vozača i vozila na prometnicama za koje se redovito proglašavaju zimski uvjeti te preventivno i represivno djelovati. Posebnu pozornost usmjeriti će i na tehničku ispravnost vozila, kao i posjedovanje propisane opreme za vrijeme provođenja aktivnosti Zimske službe.