AktualnostiPrometna infrastrukturaKorištenjem Boltovih e-romobila izbjegnuto više od 20 milijuna kilometara putovanja autima u Europi

prije 1 godina2813 min

Istraživanje pokazalo da se u više od trećine putovanja Boltovi romobili koriste kao nadopuna javnom prijevozu

Bolt, superaplikacija za mobilnost i najveći operater e-romobila u Europi, objavio je da je samo u posljednjem kvartalu 2022. više od 20 milijuna kilometara putovanja automobilom zamijenjeno vožnjama Boltovim e-romobilima. Kao rezultat toga u Europi je ušteđeno 2,4 milijuna kg CO 2 ekvivalentnih emisija, a u Hrvatskoj 27.000 kg CO 2 od listopada do prosinca 2022. Taj učinak na okoliš u Hrvatskoj jednak je zasađivanju 1.300 stabala, korištenju 205.200 plastičnih vrećica ili kao 30 povratnih letova od Pariza do New Yorka.

Putem Boltove aplikacije anketirano je više od 7.000 korisnika u 17 zemalja uključujući Hrvatsku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Ukrajinu, Rumunjsku, Latviju, Švedsku, Estoniju, Litvu, Norvešku, Slovačku, Belgiju, Češku, Španjolsku, Italiju i Dansku.

– Rezultati ovog istraživanja pružaju dodatne dokaze o prednostima koje mikromobilnost može imati za gradove i ljude koji u njima žive. Prelazak na alternativne oblike prijevoza smanjuje emisije u cestovnom prometu što znači čišći zrak za sve, kao i više mjesta na cesti za održivija prijevozna sredstva. Istraživanje pokazuje kako kombinacija dijeljenih električnih romobila s javnim prijevozom može zamijeniti putovanja automobilom, smanjujući gužve i promet u gradu, rekao je Country Manager za mikromobilnost Bolta u Hrvatskoj i Sloveniji Ivan Begović.

Korisnici su također upitani jesu li koristili romobil u kombinaciji s javnim prijevozom, a rezultati pokazuju da je na 17 tržišta ukupno 38 posto putovanja e-romobilima započelo ili završilo u blizini autobusnih, tramvajskih ili željezničkih stanica, pokazujući kako se mikromobilnost može integrirati u gradsku prometnu infrastrukturu.
U prosjeku su gotovo četiri od deset vožnji u 17 zemalja povezane s javnim prijevozom, a na nekim je tržištima ta brojka bila čak i viša: u Njemačkoj je čak 46 posto vožnji romobilima povezano s javnim prijevozom, 43 posto u Češkoj, a 41 posto u Poljskoj. U Hrvatskoj je gotovo 30 posto putovanja bilo povezano s javnim prijevozom.