AkcijePrometSigurnost prometaElektronski prometni znak Divljač na putu evidentira broj vozila, prosječnu i maksimalnu brzinu

prije 2 godine3812 min

Znakovi su postavljeni na staroj cesti za Zagreb, na lokaciji Fužine/Rogozno i na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova

Smanjenje stradavanja velikih zvijeri u prometu jedan je od ključnih ciljeva projekta Carnivor Dinarica koji se provodi na prekograničnom području Gorski kotar i Sjeverna Lika, Javornik-Snežnik i Notranjski trikotnik. Promet predstavlja veliku opasnost jer prometnice presijecaju i razdvajaju staništa životinja.
Postavljanjem aktivne prometne signalizacije, Primorsko-goranska županija uvelike je smanjila mogućnost naleta vozila na divljač i poboljšala povezanost staništa i njihovu sigurnost. Vozače upozorava elektronski prometni znak “Divljač na putu” koji se automatski aktivira u trenutku prisutnosti životinja. Lokacije znakova određene su na temelju stručnog elaborata, a postavljeni su na dvije kritične točke, na državnoj cesti D3 Fužine/Rogozno i D8 kod Jadranova.

Zamaskirani detektor prisutnosti životinja

Prometni znak radi na solarnu energiju i troši minimalnu količinu energije te ne zagađuje okoliš. Aktivna prometna signalizacija evidentira i broj vozila, te prosječnu i maksimalnu brzinu, a podatke arhivira u aplikaciji koji se mogu oblikovati u razne statistike.
Vrijednost nabavljene opreme iznosi 50 tisuća eura, a nakon isteka pet godina od dovršetka projekta, prometni znakovi će se predati u vlasništvo Hrvatskim cestama.

Related Posts