AkcijeSigurnost prometaEdukacija sigurne vožnje električnim romobilima

prije 9 mjeseci1804 min

Najveći problem je nenošenje kacige za vožnje e-romobila

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti danas je na riječkom Korzu provedena edukaciju sigurne vožnje električnim romobilima za građane, s osvrtom na problem vandalizma ove vrste osobnih prijevoznih sredstava.
Edukacija je provedena u suradnji Grada Rijeke i tvrtkom Bolt, a događanju pridružila se i Policijska uprava primorsko-goranska, iskazavši tako podršku aktivnostima koje imaju za cilj povećanje sigurnosti građana, kako u prometu tako i radi zaštite njihove imovine.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predstavnik tvrtke Bolt Ivan Begović i Jure Jurković iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske. Policijski službenik Jure Jurković osvrnuo se na prošlogodišnje izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je definiran način korištenja i uvjeti vožnje osobnih prijevoznih sredstava, među kojima su e-romobili najčešći.
Praćenjem situacije u prometu uočeno je da se veliki broj korisnika ne pridržava zakonskih odredbi, a najčešći je prekršaj nekorištenja obavezne zaštitne kacige. Također, ima i situacija u kojima se na romobilima voze po dvije i više osoba ili se kreću površinom koja nije namijenjena za njihovo kretanje.
Jurković je istaknuo i da se e-romobili ostavljaju na neodgovarajućim mjestima, na način koji ometa sigurnost i otežava kretanje drugih sudionika u prometu, posebice pješaka, što predstavlja potencijalnu opasnost.
Od stupanja na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama i uvođenja kategorije osobnih prijevoznih sredstava, na području PU primorsko-goranske evidentirano je oko 300 prekršaja, od kojih oko 200 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige. Počiniteljima prekršaja izrečene su novčane sankcije, a većina kazni je i naplaćena na mjestu prekršaja.

Tijekom današnje edukacije Riječani su na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila, opasnostima koje prijete od vandaliziranih e-romobila i sličnom.