PrometPrometna infrastrukturaMožete li zamisliti da autocesta prolazi kroz neboder?

prije 3 godine4622 min

Na mjestu gdje bi trebao biti peti, šesti i sedmi kat nebodera u Osaki izgrađen je izlaz s autoceste Hanshin

U Japanu je takva prometna gužva da autocesta u Osaki mora prolaziti kroz neboder, piše portal punkufer.hr. Autocesta Hanshin duga je 239 kilometara i povezuje Osaku, Kobe i Kyotto u Japanu. Prostora je premalo, a prometa previše, tako da autocesta prolazi kroz poslovnu zgradu od 16 katova.

Neboder Gate Tower u četvrti Fukushima-ku u Osaki pravo je malo arhitektonsko čudo. Štoviše, na mjestu gdje bi trebao biti peti, šesti i sedmi kat zgrade izgrađen je izlaz s dijela autoceste. Izlaz je izgrađen na potpornjima kako cesta ne bi dodirivala zgradu. Graditelji su posebnu pažnju posvetili izolaciji prostora od buke i vibracija kako automobili na izlazu Umeda ne bi smetali zaposlenicima. I vožnja dizalom je posebna. Dizalom je moguće na prva četiri kata te od osmog do 16. kata.

Neobično rješenje posljedica je dugogodišnjeg spora između vlasnika autoceste i vlasnika zemljišta na kojem se nalazi Gate Tower. Zbog neusklađenih građevinskih dozvola prolazak ceste kroz neboder bilo je jedino moguće rješenje pa tako autocesta Hanshin plaća Gate Toweru mjesečni najam za tri kata zgrade.

Tekst i fotografije možete preko linka
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/cesta-prolazi-kroz-neboder—646409.html

FOTO Geejay Sabordo Unsplash